Αλλαγή Συντάγματος … τώρα
Επειδή πολλά ακούγονται για εκλογές, μάλλον πάνε να μας δουλέψουν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Η λύση δεν είναι εκλογές και να αλλάξει απλά η μούρη των λαμογίων που θα είναι στην εξουσία.
Η λύση είναι στην αλλαγή Συντάγματος, η οποία πρωτίστως θα αλλάξει το πολίτευμα.
Μερικές σκόρπιες σκέψεις;
1. Κυβέρνηση και Βουλή
Ο λαός να εκλέγει απευθείας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση υπουργών και κυβερνά.Απαγορεύεται ο διορισμός υφυπουργών.Ο Πρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα, ανεξάρτητα από το αν έχει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.
Πρωθυπουργός δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει Αντιπρόεδρος που διορίζεται από τον Πρόεδρο και είναι βοηθός και αντικαταστάστης του, όταν κάτι συμβεί στον Πρόεδρο ή αυτός παραιτηθεί.
Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί πάνω από δύο θητείες.
Οι Βουλευτές είναι 200.
Γίνονται εκλογές κάθε 4 χρόνια με διπλή κάλπη:
α. Στην μία κάλπη υπάρχουν ψηφοδέλτια με τα ονόματα υποψηφίων Προέδρων, όπου προτείνεται ένας από κάθε κόμμα, ανεξάρτητα αν το κόμα έχει έδρες στη βουλή.
β. Στη δεύτερη υπάρχουν τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών, ανεξαρτήτως κόμματος. Οποιοσδήποτες μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής, χωρίς να χρειάζεται να εγκριθεί από κανένα κόμα.
Παραίτηση προέδρου ή βουλευτή, δεν συνεπάγεται εκλογές σε καμία περίπτωση. Αναλαμβάνει πρόεδρος ο αντιπρόεδρος και ορίζει νέο αντιπρόεδρο και υπουργούς. Στην περίπτωση Βουλευτή, αναλαμβάνει επιλαχών. Αν δεν υπάρχει, μένει κενή η θέση μέχρι την ολοκλήρωση τετραετίας. Τέλος λοιπόν με τον εκβιασμό εκλογών. Η εμπιστοσύνη της Βουλής προς τον Πρόεδρο πλέον δεν θεωρείται δεδομένη, και κάθε φορά που προτείνεται νομοσχέδιο για ψήφιση, θα πρέπει να ιδρώσει και να πείσει τους βουλευτές για την ψήφο τους.
Ο εκλογέας μπορεί έτσι να ψηφίσει τον Πρόεδρο που θέλει, χωρίς αναγκαστικά να ψηφίσει βουλευτές από το ίδιο κόμμα. Επίσης ο βουλευτής αποκτά ανεξαρτησία, διότι δεν απειλείται με διαγραφή, άρα και πολιτικό αφανισμό, σε περίπτωση διαφωνίας με τον Πρόεδρο. Σήμερα, αν διαφωνήσεις με τον Πρωθυπουργό και σε πετάξει έξω από το κόμμα, ως ανεξάρτητος βουλευτής, ακόμα και να σε ψηφίσει ο κόσμος, δεν πιάνεις το πλαφόν 3% για να μπεις στη Βουλή.
Απαγορεύεται κάθε μορφή ασυλίας για οποιονδήποτε σε όλη την ελληνική επικράτεια, πλην του Προέδρου. Απαγορεύεται κάθε παραγραφή αδικήματος, με οποιονδήποτε τρόπο, που τελέστηκε από αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να συλληφθεί με δικαστικό ένταλμα σε περίπτωση παρανομίας, πλην του Προέδρου,για τον οποίο απαιτείται έγκριση της Βουλής.
Την ημέρα που κάποιος ονομάζεται βουλευτής, Υπουργός ή υφυπουργός, γίνεται αποτίμηση της περιουσίας του (προσωπικής, συζύγου, παιδιών) και το ίδιο γίνεται όταν τελειώνει η θητεία του. Στο τέλος θα πρέπει να αποδείξει ότι η τυχόν αύξηση αυτής έγινε από νόμιμες πηγές.
Αν κατά τη διάρκεια της θητείας αξιωματούχου, οι αποφάσεις του έβλαψαν το κράτος, είναι υπόλογος με την περιουσία του για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Η Βουλή δεν έχει οικονομική ανεξαρτησία και οι αποδοχές των βουλευτών καθορίζονται από τον υπουργό οικονομικών, όπως όλων των υπολοίπων κρατικών λειτουργών. Ορίζεται δε πλαφόν. Ο βουλευτής δεν μπορεί να πληρώνεται πάνω από το 10πλάσιο του κατώτερου μισθού ανειδίκευτου εργάτη, ο Υπουργός 15πλάσιο και ο Πρόεδρος 20πλάσιο. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται αυθαίρετες αυξήσεις μισθών των αξιωματούχων.
Κάθε αξιωματούχος δικαιούται ένα και μόνο μισθό από το κράτος. Αν έχει δύο αξιώματα (π.χ.) υπουργός και βουλευτής, τότε πληρώνεται τον μεγαλύτερο από τους δύο μισθούς.
Απαγορεύεται κάθε είδους παροχή σε χρήμα ή είδος, πέρα από το μισθό, σε οποιονδήποτε αξιωματούχο. Έτσι θα υπάρχει διαφάνεια και θα ξέρει ο κόσμος τι ακριβώς πληρώνεται κάποιος αξιωματούχος.
Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αξιωματούχο (σύζυγο ή παιδιά) να είναι ιδιοκτήτης off shore εταιρίας. Απόδειξη παράβασης του προηγουμένου συνεπάγεται αυτόματη έκπτωση από το αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αξιωματούχος είναι και ποινικά υπεύθυνος για τις αποφάσεις του που έβλαψαν τη χώρα.
2. Δικαστές
Τα μέλη των ανωτάτων δικαστηρίων εκλέγονται από το ίδιο το δικαστικό σώμα κάθε δύο χρόνια και δεν διορίζονται από την κυβέρνηση.
Οι αποδοχές των δικαστικών ορίζονται από τον υπουργό οικονομικών και κλιμακώνονται από το 5πλάσιο έως 10πλάσιο του κατώτερου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Ο ανώτατος μισθός δικαστού δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν του βουλευτή.
Δημιουργείται Συνταγματικό δικαστήριο.
3. Διάφορα
Δεν υπάρχει διάταξη στο Σύνταγμα που να μην αναθεωρείται.
Για τις βασικές διατάξεις, όπως η μορφή του πολιτεύματος απαιτείται δημοψήφισμα.
Για διεθνείς συμφωνίες που εκχωρούν κυριαρχία απαιτείται δημοψήφισμα.
Για αποφάσεις που δεσμεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών απαιτείται δημοψήφισμα.
Απαγορεύεται ρητά η εκχώρηση εξουσίας της Βουλής στον πρόεδρο ή άλλο πρόσωπο.
Κάθε διεθνής σύμβαση ή συμφωνία, που δεν εκχωρεί κυριαρχία και υπογράφεται από την κυβέρνηση, απαιτεί την έγκριση της Βουλής ( 120 από τις 200) ψήφους.
Τα υπόλοιπα νομοσχέδια απαιτούν 101 από τις 200 ψήφους.
4. Γενικά
Αξιωματούχος ή δικαστικός που κατηγορηθεί για διαφθορά, δικάζεται κατά προτεραιότητα για ταχεία έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Αν καταδικαστεί, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις, στερείται εφόρου ζωής το δικαίωμα να καταλάβει θέση πολιτικού αξιωματούχου, δικαστικού ή και απλού δημοσίου υπαλλήλου.
Τα παραπάνω είναι σκόρπιες σκέψεις, τις οποίες δεν μπορώ να διατυπώσω σε νομική μορφή, αφού δεν είμαι νομικός, αλλά πιστεύω να κατάφερα να περάσω το πνεύμα.